Montáž dřevěné fasády

Montáž dřevěné fasády

Montáž dřevěné fasády

Montáž dřevěné fasády je pro truhláře, tesaře, nebo i zručného kutila vcelku jednoduchá věc. Je však třeba mít od projektanta nebo architekta přesnou skladbu roštu, izolační vrstvy i konečnou skladbu fasády včetně detailů. Projekt by měl být postaven tak, aby byl rosný bod v místech, kde nemůže udělat škody - tedy mimo izolaci a tam, kde může být také dobře odvětráván. S tím souvisí i nutnost dodržení projektu při realizaci a také použití vhodných (a pro tyto účely schválených) materiálů - izolací, hmoždinek, šroubů apod. Dřevěná fasáda je vystavena množství různých vnějších vlivů, např. silnému větru, změnám vlhkosti vzduchu a srážkám. Pouze správně vyprojektovaná a správně montovaná dřevěná fasáda je schopná všem nepříznivým vlivům dlouhodobě odolávat , v opačném případě může dojít nejen k estetickým, ale i funkčním závadám (a tyto se mohou dostavit velice rychle).

Rošt

Rošt musí být vytvořen tak, aby za fasádou mohl proudit vzduch směrem nahoru a aby mohl nahoře unikat. Rozteč roštu musí být přiměřená tloušťce fasádního profilu, a třeba zohlednit, zdali jde o profil s perem a drážkou nebo bez nich. V následující tabulce jsou uvedeny doporučené rozteče pro různé případy. Pamatujte prosím, že hranoly roštu je třeba ošetřit proti dřevokaznému hmyzu, houbám a plísním.

Rozteče roštů

Ke konstrukci roštu doporučujeme používat dřevo s odpovídajícím stupněm vlhkosti, nesušené stavební řezivo je pro takovéto použití nevhodné. Dbejte na to, aby byla spodní konstrukce rovná. Doporučujeme použít olovnici a srovnávací lať, větší nerovnosti (kameny, zbytky omítky) odstraňte, menší vyrovnejte dřevenými klínky, umístěnými pod nosné latě v místě upevnění hmoždinkami.

Povrchová úprava fasády

Povrchovou úpravu vždy provádějte před montáží. Minimálně jednou ji naneste i z rubové strany profilu. Pokud nátěr neobsahuje přípravky proti plísním, houbám a dřevokaznému hmyzu, doporučujeme napustit palubky takovýmto přípravkem před nanášením vlastního nátěru. Mezi všeobecně používané a doporučené povrchové úpravy patří tenkovrstvá lazura nebo oleje, používané na dřevěné terasy.

Montáž fasády

Pro montáž fasád existuje několik velmi důležitých zásad:

  • palubky se při vodorovném pokládání dávají vždy perem nahoru
  • palubky nikdy nestahujte, při vyšší vlhkosti by mohlo dojít k vyboulení fasády
  • při zařezávání se musí přetřít řezy i čelní konce povrchovou ochranou, protože jimi vniká vlhkost do palubek nejrychleji
  • při kotvení vždy používejte kvalitní dlouhodobě nekorodující materiály
  • nezapouštějte šrouby při připevňování fasádních profilů příliš hluboko do dřeva
  • na koncích palubek si předvrtejte otvory pro šroub, případně je kotvěte minimálně 50 mm od konce, zabráníte tím pozdější tvorbě trhlin
  • spodní a horní zakončení fasády je třeba opatřit mřížkou, aby se zabránilo vniknutí hlodavců, ptáků a hmyzu

Fasádní palubky s perem a drážkou lze kotvit dvěma způsoby:

  • do pera pozinkovanými kolářskými hřebíčky nebo nastřelovacími hřebíčky o délce min. 45 mm a více (tzv. skrytý způsob)
  • dle šíře palubky jedním nebo dvěma vruty z nekorodující (nejlépe pevnostní) oceli. Při tomto (tzv. viditelném) způsobu je třeba dbát na to, aby vruty byly přesně v rovině, pouze tak dosáhnete toho, že bude obklad po estetické stránce opravdu zdařilý.

Fasádní profily bez pera a drážky lze také kotvit dvěma způsoby:

  • speciálními nerezovými příchytkami, které se zezadu dvěma vruty přichytí na profil a spárou mezi profily se ukotví na rošt (neviditelný způsob kotvení - efektní, ale finančně náročný)
  • dle šíře palubky jedním nebo dvěma vruty z nekorodující (nejlépe pevnostní) oceli. Při tomto (tzv. viditelném) způsobu je třeba dbát na to, aby vruty byly přesně v rovině, pouze tak dosáhnete toho, že bude obklad po estetické stránce opravdu zdařilý.

Rohy fasády a špalety lze udělat minimálně třemi způsoby:

  • překrývaný – všechny rohy se zalištují buď masivní rohovou lištou, nebo dvěma k sobě kolmo slepenými prkénky, tvořícími masivní rohovou lištu. Nevýhodou tohoto řešení je zatékání vody při dešti a větru, špatné vysychání a následná krátká životnost.
  • přiznaný – palubky nebo fasádní profily se zaříznou k sobě pod úhlem 45 stupňů, ale nedorazí se k sobě, nechá se mezi nimi rovnoměrná mezera cca 3–5 mm aby po dešti čelní konce rychle uschly. Výhodou je vysoká životnost.
  • segmentový – používá se nejčastěji při tzv. segmentové fasádě, kdy se palubky nebo profily nenastavují, ale jsou rozděleny svisle vyčnívajícími hranolky, mezi které se zařezávají. Takovýto hranolek pak tvoří i roh fasády.
Střecha na klíč z BIOSu