Střecha na klíč z BIOSu

Střecha na klíč z BIOSu

Střecha na klíč z BIOSu

Nabízíme komplexní servis při řešení střechy od návrhu po montáž. Jsme tradiční výrobce a dodavatel dřevěných příhradových konstrukcí spojovaných styčníkovými deskami s prolisovanými trny, ale poradíme si také s klasickými tesařsky vázanými krovy. Zajistíme pokrývačské a klempířské práce, opláštění říms nebo řešení hromosvodů. Používáme české dřevo, kvalitní spojovací prostředky a osvědčené certifikované dodavatele střešních krytin a příslušenství. Na vás bude jen si vybrat.

information-2.png

Příhradové vazníky se vyznačují svou lehkostí, vysokou variabilitou a rychlostí montáže, zatímco klasické tesařské krovy zase oceníme v případě, kdy se chystáme využívat podkrovní prostor. Obě střešní řešení vám zajistíme od návrhu až po montáž.

Střešní konstrukce z příhradových vazníků: skvělý poměr cena-výkon pro nepohledové krovy

Jedná se o moderní, úspornou a variabilní technologii lehkých příhradových vazníků, která umožnuje zastřešení téměř jakéhokoliv půdorysu. Charakteristickým znakem systému jsou spojovací prostředky – styčníkové desky s prolisovanými trny, které spojují dřevěné přířezy. Systém vznikl na konci 50. let 20. století v USA, u nás se stal prvním výrobcem podnik BIOS – výrobní závod Dobříš.

Návrh vazníkové konstrukce včetně statického výpočtu je zpracován ve speciálním programu MiTEK, který optimalizuje návrh jednotlivých prutů vazníku a velikost a umístění styčníkových desek a zároveň vytváří výrobní a montážní dokumentaci.

Vazníky jsou vyráběny z dřevěných přířezů impregnovaných proti dřevokaznému hmyzu a houbám, které jsou spojeny pomocí zalisovaných styčníkových desek.

Vazníky se osazují přímo na připravenou konstrukci, zpravidla v osové vzdálenosti 1-1,2 m. Prostorová stabilita konstrukce je nejčastěji zajištěna zavětrováním pomocí prken. Horní pás vazníku tvoří podklad pro nosnou vrstvu střešního pláště (latě, bednění) a dolní pás slouží jako nosný prvek pro uchycení izolace a podhledu (stropu). Pro montáž vazníků je většinou potřeba jeřáb. Mezi největší výhody patří:

  • Rozměrová a tvarová variabilita – použití až do rozpětí 30 m (volnost dispozice)
  • Úspora materiálu oproti klasickému krovu (20–40 % použitého dřeva) = úspora ceny
  • Lehké, subtilní konstrukce – minimální přitížení základů, stávajících objektů a střech
  • Snadná návaznost na střešní plášť a podhled
  • Jednoduchá a rychlá montáž

Příhradové vazníky mají široké využití u střech všech typů budov, ať už rodinných a bytových domů, halových staveb, ale i různých přístřešků a nástaveb.

Střešní konstrukce z tesařsky vázaných krovů: klasické krovy s možností využití podkrovního prostoru i pohledového provedení

Tesařsky vázané krovy jsou klasickým střešním řešením, které se vyznačuje možností většího využití půdního a podkrovního prostoru (na rozdíl od příhradových vazníků). Jednotlivé prvky krovu jsou spojené pomocí tesařských spojů do jedné tuhé soustavy.

Na základě projektové dokumentace a statického výpočtu se zpracuje návrh krovu v programu SEMA, na který navazuje strojová výroba na CNC centru Hundegger. Jednotlivé části konstrukce krovu jsou tak opracovány již ve výrobní hale. To výrazně zkracuje čas na sestavení krovu a zvyšuje přesnost montáže. Mezi další výhody řadíme:  

  • Možnost využití půdního prostoru
  • Přesnost a rychlost návrhu, výroby i montáže
  • Minimalizace „prořezů“ - úspora dřeva 10–20 % oproti klasickému vyřezání
  • Kvalita opracování

Oblast využití klasických krovů je značná, od novostaveb či rekonstrukcí rodinných domů, po atypické krovy a konstrukce, pergoly, přístřešky nebo památkově chráněné konstrukce.

 

Fotografie

Trend jménem sušená lať
Montáž dřevěné fasády