V čem KVH předčí stavební řezivo?

V čem KVH předčí stavební řezivo?

V čem KVH předčí stavební řezivo?

 

5 výhod KVH, o kterých si stavební řezivo může nechat jen zdát

 

KVH hranoly jsou konstrukční dřevěné hranoly, vyráběné z kvalitního smrkového řeziva, které je vysušené, vykrácené a zbavené nepřípustných vad. Délkově je napojeno zubovitým spojem za použití polyuretanového lepidla a následně je ohoblováno na přesný rozměr. Ideální použití je pro konstrukce, kde je potřeba vysoká pevnost a přesnost. KVH hranoly jsou používány jako konstrukční prvky pro skryté i pohledové konstrukce rodinných, bytových i průmyslových staveb. Používají se také při stavbě pergolaltánů a přístřešků.


KVH rozdělujeme do dvou skupin, a to na pohledové (Si) a nepohledové (NSi).

  • KVH hranoly NSi – nepohledové hranoly vyráběné v průmyslové kvalitě – mohou vykazovat estetické vady, které však neovlivňují jejich mechanické vlastnosti
  • KVH hranoly Si – pohledové hranoly nejvyšší kvality – používají se pro stavbu viditelných konstrukcí (trámy, vazby krovů)

 

Oproti klasickému stavebnímu řezivu se KVH hranoly vyznačují řadou nesporných výhod.

  1. Tvarová stálost
    KVH hranoly jsou tvarově stálé a je u nich výrazně menší riziko praskání a kroucení. Sesychání a bobtnání dřeva je minimalizováno požadavkem na vlhkost 15 ± 3 %. Tato hodnota je v průběhu výroby pravidelně kontrolována.
  2. Přirozená ochrana proti napadení dřevokaznými škůdci
    KVH vysušené na uvedenou vlhkost 15 ± 3 % je tím přirozeně chráněno proti napadení dřevokaznými škůdci a při správném zabudování jej není třeba dodatečně ošetřovat. Vysoká teplota při sušení navíc dřevo zbavuje případných zárodků biotických škůdců.
  3. Široká škála rozměrů, na které je spoleh
    KVH hranoly mají přesně definované rozměry a jsou tloušťkově a šířkově egalizované (mají po celé délce stejnou šířku i výšku), což je důležitá vlastnost pro rovinnost stěn dřevostaveb. Použitím zubovitého spoje pro délkové napojení je možné vyrábět hranoly o délce až 13 m (rozměr z hlediska přepravy), ale výrobci jsou většinou schopni dodat i délky 16 m, nebo i delší.
  4. Zaručené vlastnosti
    KVH je vyrobeno z kvalitního dřeva, které prochází přísnou kontrolou. Má konzistentní vlastnosti, danou pevnost a je vhodné pro náročné aplikace. Délkovým nastavováním jednotlivých profilů nejsou negativně ovlivněny mechanické vlastnosti dřeva.
  5. Pohledová kvalita
    KVH hranoly jsou čtyřstranně hoblované a mají sražené hrany. V závislosti na vybrané kvalitě a Vašich nárocích, Vás buď čekají drobné vysprávky nebo stačí jen jemně přebrousit a opatřit vhodnou povrchovou úpravou.
ER
Ing. Eliška Racková, Ph.D.