Trend jménem sušená lať

Trend jménem sušená lať

Trend jménem sušená lať

Dlouhá životnost, spolehlivost, bezpečnost a trvalá udržitelnost jsou hodnoty, které zákazníci stále častěji očekávají od staveb celkově i od jejich jednotlivých částí. Přesto se však stále setkáváme s impregnovanými latěmi, které zmíněná kritéria kvalitní stavby přímo či nepřímo narušují. Řada odborníků a výrobních firem na tyto nedostatky upozorňuje a doporučuje přestoupit k alternativním řešením.

Jedním z těch, který již několik let varují před riziky impregnace, je Karel Bulín, technik společnosti Dörken, jednoho z předních výrobců hydroizolačních fólií. Pan Bulín v souvislosti v impregnačními látkami nejčastěji zmiňuje téma udržitelnosti staveb, a to z pohledu ekologického i ekonomického. Impregnační látky mohou totiž kromě životního prostředí kontaminovat i střešní fólie a zejména v případě těch polypropylenových způsobit výrazné škody.

Polypropylenové fólie se v českém prostředí řadí mezi nejpoužívanější a látky obsažené v impregnaci mohou významně pozměnit jejich vlastnosti, a to do té míry, že fólie začnou protékat. Společnost Dörken testovala polypropylenové fólie ze své vlastní výroby (již je nevyrábí) i od konkurence. V případech, kdy došlo ke kontaminaci fólií impregnačními prostředky došlo u všech fólií k protečení. V praxi k tomuto dochází při splachu impregnační látky z latí na fólii (například při zmoknutí rozestavěné střechy).

Sleduje české stavebnictví západní trendy? 

Impregnované latě jsou v České republice stále považovány za běžný standard, ačkoliv jsou si akademici i odborníci působící ve stavebnictví, vědomi problémů, které mohou způsobit. V řadě zemí se proto přešlo k alternativním řešením, jakým jsou například sušené latě. Právě sušené dřevo nabízí dlouhou životnost, spolehlivost, bezpečnost a trvalou udržitelnost bez vedlejších rizik.

V Německu a v Rakousku platí normy řady DIN 68800, které specifikují způsoby ochrany dřeva v závislosti na jeho umístění v konstrukci. Pro dřevo zabudované v konstrukci, tedyinformation-2.png i střešní latě, je používání chemických impregnací zakázáno. Důvodů, proč v Česku stále pracujeme s impregnovanými latěmi je více a donedávna se mezi ně řadila i omezená dostupnost sušených latí – jedinou alternativou zůstávaly mokré latě či dražší KVH hranoly. V současné době jsou již sušené latě součástí sortimentu kvalitních stavebnin po celé republice. Dalším z důvodů, které stavební firmy i řemeslníci uvádějí, jsou obavy z reakcí zákazníků, kteří očekávají „barevnou“ impregnovanou lať a považují ji za nezbytnou součást kvalitní střechy. Nicméně Dřevařský ústav upozorňuje, že u střešních latí žádný důvod pro používání impregnace. Protože dobře provedená střecha impregnaci nepotřebuje a v případě špatně provedené střešní konstrukce platí, že ji impregnace nezachrání.

KD
Klára Dvořáková